Louise Vet key-note spreker donderdag 1 december

Groene, duurzame en leefbare stad? Ecologie is de basis!

Waarom zelf het wiel uitvinden, als we ook de kennis kunnen gebruiken die de natuur in 3,8 miljard jaar verzameld heeft? Dat is het adagium van ecoloog Louise Vet. Door de ecologische principes te gebruiken kunnen we onze lineaire economie veranderen in een circulaire. En onze steden groener, leefbaarder en toekomstbestendig te maken. Werken met de natuur in plaats van tegen. Een spannende uitdaging voor wetenschap, bedrijven en overheden!
 
Ecologen bestuderen de natuur. In de natuur is het afval van de één het voedsel voor de ander. De kringlopen zijn gesloten en de zon levert alle energie. De enorme diversiteit aan organismen maakt het systeem robuust en flexibel. Hoe anders is dat in onze vernietigende en vervuilende lineaire ‘take-make-waste’ economie. Een economie die lang winstgevend leek, omdat we de schade aan de natuur simpelweg niet opnamen in de boeken. Geen probleem toen we nog met weinig mensen op aarde waren. Maar nu we binnen afzienbare tijd met negen miljard mensen op onze planeet wonen kunnen we de negatieve effecten niet langer negeren. Gelukkig beginnen we ons te realiseren dat het ‘slechts’ een ontwerpprobleem is. En dat de natuur grootmoedig de oplossingen biedt voor problemen de wij veroorzaken.
 
Louise Vet is een onvermoeibare voorvechter van de circulaire economie en de ‘cradle to cradle’ gedachte. Ze is hoogleraar Ecologie aan de Wageningen Universiteit en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), een van de grootste instituten van de KNAW. Met de nieuwbouw van het NIOO realiseerde ze één van de meest duurzame laboratorium- en kantorencomplexen in Nederland. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich onder meer op de ecologie van plant-insect-relaties en de vormgeving van duurzame landbouw-ecosystemen.
 
Meer info: www.nioo.knaw.nl/users/lvet
Event locatie   Brabanthallen
Diezekade 2
5222 AK 's-Hertogenbosch Plan een route
Future Green City wordt georganiseerd door 2XPO B.V., een werkmaatschappij van Libéma.© 2015 2XPO B.V.
Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt 2xpo gebruik van cookies. Meer informatie